dijous, 26 de juny del 2014

Èxtasi

«Hi ha un extàsi que marca el cim de la vida, i més enllà del qual la vida ja no pot enlairar-se més. I com és de paradoxal la vida que aquest extàsi arriba quan un se sent més viu i, al mateix temps, oblida del tot que ho està. Aquest èxtasi, aquest oblidar-se de la pròpia existència, arriba a l’artista, l’atrapa i l’embolcalla en una flama d’inspiració; arriba al soldat que, embriac de combat en el camp de batalla devastat, es nega a rendir-se...»   [Jack London, La crida del bosc]
La natura té parts més pregones que no ens pensàvem i que ens fan remuntar a la matriu mateixa del temps. Ho sabia Plató i ho saben els artises que, en algun moment han navegat per aigües que no poden besllumar on els porten, tret del punt més alt (o més interior i amagat) de qualsevol existència. Una simple novel·la sobre l'ànima salvatge que es desvetlla en un animal pretesament domèstic hi reflexiona amb frases que l' podria fer ben seves.

dissabte, 14 de juny del 2014

Imatges

No manquen llocs a la xarxa on es poden trobar bancs d'imatges sobre el món antic. Avui només faré uns breus comentaris sobre quatre webs.

  1. El professor L.C.E. Witcombe té en marxa, des de fa més de vint anys (des del 1995) un web sobre el tema: Art history resources. Val la pena esmentar-lo en primer lloc!
  2. A més de nombrosos museus, aquest blog de tumblr, Ancient Art, pot ser un referent d'interès.
  3. El mateix es pot dir del banc d'imatges de Chiron a Flickr. Un thesaurus d'inestimable valor, un exemple a seguir per a tothom que vulgui iniciar un treball col·laboratiu.
  4. Pervivencia clásica és també un blog col·laboratiu i les seves imatges sempre ofereixen un pont entre el món clàssic i qualsevol reclam o relació que en tingui pervivència. Un treball verament original, força útil.

dijous, 12 de juny del 2014

ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΙΑ

M'he sorprès gratament en llegir l'ideal il·lustrat —filosòfic, polític— que propugnava la democràcia de Pèricles (Tuc. II, 40) en aquesta frase de Plató (Fileb, 64e): καταπέφευγεν ἡμῖν ἡ τοῦ ἀγαθοῦ δύναμις εἰς τὴν τοῦ καλοῦ φύσιν  [la potència del Bé ha anat a refugiar-se en la natura d'allò que és bell].

Els dos conceptes, bondat-bellesa, es necessitaven mútuament perquè els homes puguin conviure en una ciutat on els interesssos de cadascú ho feien cada cop més difícil.

Una explicació convincent i oportuna

«Mi admirado, querido y siempre recordado amigo Agustín García Calvo, el más grande gramático español de los últimos ochenta años — y por ello mismo no académico — me decía que el único progresismo educativo que había en España era el de recortar horas de latín, y me consolaba diciendo que no lo eliminarían jamás del todo, porque entonces no tendrían coartada para ser progresistas las siguientes generaciones.»

[continuar llegint]   [el mateix en PDF]

dimecres, 4 de juny del 2014

Meditació

Méditation és un intermezzo simfònic de l'òpera Thaïs del compositor francès Jules Massenet. La peça es va escriure per a solo de violí i orquestra. L'òpera s'estrenà a l'Òpera Garnier de París el 16 de març de 1894. [+ info]