dissabte, 16 de gener del 2010

Doneu suport a la revista «Auriga»


"Oferir amistat al que demana amor és com donar pa al que es mor de set" —diu Ovidi en algun lloc. No es pot donar una altra cosa que hom no necessita perquè aquesta fóra del tot inútil. Per això ens cal insistir i no deixar-ho estar. Tret d'una honrosa excepció del Fil de les clàssiques, la notícia va ser recollida per un sindicat de professors de secundària i, últimament, per l'Associació de professors de Llengües clàssiques. Però, que jo sàpiga, ningú més no s'ha pronunciat sobre un fet que jo pensava clamorós. Pel que sembla, en la blogosfera quironiana i en altres àmbits no hi ha iniciatives per a salvaguardar la revista «Auriga» demanant al Departament que mantingui les subscripcions. Que potser no hi ha la solidaritat? O no hi ha interès? De sobte hem oblidat tot el que ha fet aquesta revista? Els qui hi han participat ja no se'n recorden de res? On és l'entusiasme pel món clàssic? Qui no té els clàssics com a cosa pròpia millor que continuï amb els braços plegats.

He d'advertir, però, que davant l'abúlia patent del professorat, potser d'aquí a un temps desapareguin també altres revistes d'altres matèries perquè el Departament d'Educació els privarà d'unes subscripcions —les dels centres educatius que en depenen— que els eren vitals. Però, esclar, els de clàssiques hem de rebre la clatellada sempre els primers.

Aquí ho deixo. En aquest enllaç podeu llegir la carta de petició per a ser entregada al Conseller d'Educació, sr. Ernest Maragall. Signeu i feu-ho córrer: els darrers temps ja em perdut massa, massa coses.

Addendum (20 de gener): dos blogs més s'afegeixen a aquesta crida de signatures, El cor de Medea i també Doceo et disco - Διδάσκω καὶ μανθάνω. Però encara falta molt més suport. Addendum (22 de gener): Els dies de Dèdal. Un altre blog (24 de gener): el del periodista Vicent Partal. Novament un altre blog s'afegeix a donar suport (7 de febrer): Traditio, de Cristòfol Escoin. No podia oblidar tampoc el blog de Pere Izquierdo, exemplar: A l'ombra de Bosch Gimpera.

diumenge, 10 de gener del 2010

Eina per a retocar imatges: FotoSketcher




S'acosten les dates d'entrega dels treballs de recerca i la cursa final, de vegades una mica apressada, pot dur-nos algun maldecap. Entre d'altres aspectes a tenir en compte ja sabem com val la pena cuidar la presentació: que sigui uniforme i cuidada, amb un format agradable a la vista. I per això no convé oblidar unes il·lustracions ben fetes i col·locades amb encert.

Fa poc he vist que Bloctecnia parlava d'una nova eina, molt fàcil d'utilitzar, per a convertir les fotografies en dibuixos o en aquarel·les. Per a tal fi, FotoSketcher és un petit programa que ens ha de ser de gran utilitat (també es pot fer servir des d'una memòria USB. Més avall us deixo un parell d'exemples). Penseu que la gamma de resultats és molt variada; cadascú que prengui el que més li convingui o li agradi. (Ara, segur que us agradarà més contemplar el Theseion i l'església dels sants Apòstols in situ, a l'àgora d'Atenes, quan hi anem a finals de febrer, els de 1r i 2n de batxillerat de l'IES Matadepera, oi?)





dijous, 7 de gener del 2010

... i una altra

Sí, fa una estona mirava "la contra" de La Vanguardia d'avui. Quina alegria, l'entrevistat és en Sergi Grau, un excel·lent estudiós de Diògenes Laerci! Vaig tenir la gran sort de conèixer-lo aquest estiu i el passat mes d'octubre em va enviar molt gentilment un exemplar de la seva tesi que, entre altres guardons, va rebre el premi Cum laude.

Per tant, afegeixo una altra cosa més als projectes d'enguany: llegir i estudiar detingudament el seu magnífic volum La imatge del filòsof i de l'activitat filosòfica a la Grècia antiga. Anàlisi dels tòpics biogràfics presents a les Vides i doctrines dels filòsofs més il·lustres de Diògenes Laerci. N'hi ha per una estona llarga!

Quatre tasques per aquest 2010

Enguany em sembla que treballaré i enllaçaré força aquests llocs:

1. Un espai moodle que tinc començat: Aula Clàssica. Precisament hi ha un concurs de projectes en moodle que ha cuidat Pedro Luján.
2. Els diccionaris Liddell-Scott i Lewis-Short en línia arran de la proposta de Pompilo en aquesta adreça: http://philolog.us.
3. El grup de didàctica sobre llengües clàssiques que ha encetat amb molt bon peu Carlos Martínez Aguirre, autor d'un blog amb entrades tan valentes com aquesta. Continuaré atent, també, a les lliçons de Sito Yelás. Són realment profitoses!
4. Una eina tremenda que ens va fer saber Pere Izquierdo. Per a transformar qualsevol document en PDF protegit a text (com al BOE o al DOGC) només cal visitar aquesta adreça, http://freemypdf.com. Per a completar el procés: des de Bloctecnia ens informen d'aquest convertidor gratuït de PDF a Doc.